Anneke Beetsma werkt bij de Hanzehogeschool in Groningen. Ze werkt voor de Academie voor Gezondheidsstudies en geeft onder andere les aan studenten Fysiotherapie. Daarnaast is ze Hogeschooldocent, in deze rol is ze betrokken bij de ontwikkeling van het curriculum en doet ze onderzoek. 

Urgent
“De eerste weken van online lesgeven, heb ik niet altijd als prettig ervaren”, steekt Anneke van wal. “Maar dat heeft er vooral mee te maken met hoe ik zelf in elkaar zit. Ik hou er van om dingen goed te doordenken en alles goed voor te bereiden, maar dat was totaal niet aan de orde. Alles was even urgent en moest snel, snel. Gelukkig zijn we nu in een rustiger vaarwater terecht gekomen!” 

Blackboard Collaborate Ultra (BBCU)
De belangrijkste opdracht die de docenten de eerste weken meekregen, was dat de studenten vooral geen studievertraging moesten oplopen. “Verder hebben we eigenlijk geen stringente opdrachten meegekregen vanuit de school”, vertelt Anneke. “We overlegden in Teams en gaven les in Blackboard Collaborate Ultra. Dat laatste is trouwens best een lastige. Binnen de opleiding Fysiotherapie geven we veel vaardigheidsonderwijs, bijvoorbeeld het aanleren van behandelvaardigheden en dat is online niet te doen. Dit lossen we nu op door een casus te bespreken. De studenten bekijken ook veel video’s over hoe je bepaalde behandelingen doet, maar dat is toch anders.” 

Spanningsboog
Waar Anneke ook erg aan moest wennen, was dat er opeens heel veel overlegd moest worden onderling. Anneke: “We hebben zo ongeveer iedere dag overleg, dat is ook wel noodzakelijk als je op afstand met elkaar samenwerkt, maar het lijkt wel alsof overleg opeens het normale werk vervangt.” Ook het voorbereiden van de lessen vraagt opeens een andere aanpak. “De spanningsboog van studenten is toch minder lang dan bij gewone lessen, daarom kies ik ervoor om de instructies zo kort mogelijk te houden en tijdens deze instructies veel beeld en weinig tekst te gebruiken”, vertelt Anneke. “Daarna gaan de studenten in groepjes aan het werk binnen BBCU. Ik probeer veel interactieve werkvormen uit, het is namelijk zo lastig om echt contact te hebben met studenten. De helft van de tijd praat je tegen zwarte vlakjes, omdat studenten de camera uit hebben staan. Af en toe komt er een vraag binnen via de chat, ik probeer ook wel meteen in te spelen op deze vragen. Maar echte dialoog ontstaat er toch minder makkelijk op deze manier.”     

Toetsing
Normaal gesproken krijgen de studenten de kennistoetsen gezamenlijk in een grote hal. “Maar dit kon natuurlijk niet meer, daarom hebben we ervoor gekozen om deze kennistoetsen mondeling af te nemen”, zegt Anneke. “Hiervoor werden praktijkdocenten ingezet, omdat zij normaal gesproken tijd hadden gehad om bij studenten praktijktoetsen af te nemen. Deze vorm van toetsing is natuurlijk heel arbeidsintensief. De studenten kregen gedurende 20 minuten ongeveer 15 vragen, dit ging over verschillende onderdelen. Wat je wel merkt, is dat er een gap ontstaat tussen de kennis en de vaardigheden van studenten, hierover maak ik me wel eens zorgen.” 

Studenten
Gelukkig krijgt Anneke veel positieve reacties van studenten. “Zij zijn over het algemeen wel positief. Natuurlijk komen er ook wel klachten binnen, bijvoorbeeld over de toetsen, maar over het algemeen wordt de moeite die wij doen zeker gewaardeerd en dat stimuleert wel. Nu het allemaal iets ‘normaler’  wordt, merk ik ook dat ik meer tijd heb om me te verdiepen in het online lesgeven. Daarnaast ondersteunt onze afdeling Onderwijs en Onderzoek ons ook met informatie over didactiek, online toetsing en handige tools. Hier heb ik wel veel aan! Ik voel me sowieso erg gesteund door onze organisatie.” 

Tips
Anneke: “De belangrijkste tip die ik anderen mee kan geven, is dat het goed is om voorafgaand aan een les ook tijd te nemen voor wat social talk met de studenten. Even een kort rondje met de vraag hoe iedereen zich die dag voelt, dit kan ook door middel van een icoontje, bijvoorbeeld. Dan kun je hier weer even over in gesprek. Wat ook heel belangrijk is, is dat je ook aan jezelf denkt. Je hebt de neiging om de hele dag door te gaan, werk en privé vloeien in elkaar over, dus regelmatig pauzes nemen, goed bewegen en de dag goed afsluiten zijn heel belangrijk!”