Je bent jong, hebt grootste studieplannen, wil vol enthousiasme het studentenleven induiken… en dan komt Corona. Studeren is in 2020 compleet anders geworden! Studystore en Studenten.com wilden weten hoe dan precies en vroegen ruim 3400 studenten hoe zij 2020 hebben beleefd.

Van studeren tot daten, uitgaan en sporten. De één vond het jaar Vreselijk Saai, het moeilijkste jaar ooit en wil 2020 het liefst vergeten. De ander heeft toch zelf de slingers weten op te hangen. Deze groep positieve studenten zegt meer over zichzelf te hebben geleerd en niet meer alles als vanzelfsprekend aan te nemen. 

GROTE ACHTERSTAND
Veel studenten zijn hun motivatie compleet kwijtgeraakt en zijn hun doelen uit het oog verloren. 56,4% geeft aan achterstand te hebben opgelopen, waarvan 20% het heeft over véél achterstand. Gelukkig hebben scholen het online onderwijs over het algemeen goed geregeld. 82,8% geeft aan dat hun opleiding het redelijk tot goed voor elkaar heeft. Minder dan 10% heeft klachten over het lesgeven op afstand.

TOP 3 ERGENISSEN THUISONDERWIJS

  1. Het missen van studiegenoten
  2. Weinig interactie met docenten
  3. De hele dag binnen zitten

TOP 3 VOORDELEN THUISONDERWIJS

  1. Langer in je bed blijven liggen
  2. Je eigen planning bepalen
  3. Eten tijdens college


UITGAAN & DATEN
Niet verrassend, maar studenten missen het uitgaan en feesten ontzettend! Bijna de helft snakt ernaar om weer met vrienden op stap te gaan. Ook kunnen studenten niet wachten om weer uiteten te gaan, een vakantie te boeken en festivals af te struinen. Vaccinatie? 65% zegt: “kom maar door met die spuit!”. 

Loop je als student normaal continu nieuwe mensen tegen het lijf. In coronatijd is dat wel even anders. Studenten missen het contact met studiegenoten. Dat is voor singles natuurlijk nóg wat lastiger. 72% van de single studenten date nu niet en ontmoet geen nieuwe mensen. 17% heeft toch maar een datingapp gedownload. Gelukkig heeft 2020 ook mooie dingen gebracht; er zijn nieuwe liefdes ontstaan en deze tortelduifjes waren juist erg blij met de extra quality time samen. Dat vinden ook de stelletjes. 45% is vooral heel dankbaar in deze tijd een relatie te hebben.

CORONAKILO’S
Sportscholen dicht, veel thuis… tja… ook studenten hebben last van coronakilo’s. 41% van de studenten is aangekomen. Dat komt overigens niet door de drank. Want 88% is niet meer gaan drinken dan normaal. Sommige studenten zijn juist meer of anders gaan sporten en bewegen, maar bij 40% staat het sportleven op een heel laag pitje. Of zeg maar gewoon stil.

GELD & WERK
Door de gesloten winkels en horeca geven studenten stukken minder geld uit. Maar liefst 43,4% van de studenten geeft minder geld uit. Als ze dan toch geld uitgeven dan is dat vooral aan kleding, eten afhalen en boodschappen. 12,3% van de studenten is hun baantje kwijtgeraakt, gelukkig heeft 55,6% het werk kunnen behouden.

Alle uitslagen van het Nieuwe Studeren onderzoek zijn te lezen op studystore.nl/hetnieuwestuderen