Academy4Learning organiseert docentencongres met de focus op nu én op de toekomst

 

Op 18 maart organiseert Academy4Learning het online docentencongres: “Leeractiviteiten als basis van je onderwijs”. Tijdens interactieve workshops ondersteunen experts docenten bij onderwijsvraagstukken die vandaag spelen en tegelijkertijd wordt de blik op de toekomst gericht. Aan de hand van onderwijskundige inzichten en praktische handvaten ontwikkelen docenten zich in leeractiviteiten die hen nú helpen, tijdens het online onderwijs, maar die ook van meerwaarde zijn wanneer er weer meer hybride of fysiek wordt lesgegeven.

Datum: 18 maart 2021

MELD JE HIER AAN >>

Leeractiviteiten
Een van de belangrijkste lessen van het bieden van afstandsonderwijs, is dat een online les echt anders wordt vormgegeven dan een ‘fysieke’ les. Een les die simpelweg is gekopieerd vanuit het klaslokaal naar het scherm blijkt een groot deel van zijn effectiviteit te verliezen. Online lessen opgebouwd aan de hand van leeractiviteiten zijn effectiever voor leerlingen én maken het online onderwijs meer behapbaar voor de docent.

Door nu kritisch te kijken naar leeractiviteiten, kunnen docenten en scholen slim voorsorteren op blended learning voor het hybride onderwijs of zelfs al voor het fysieke onderwijs in een klaslokaal. Leeractiviteiten vormen dan ook de kapstok voor het hele congres: van titel tot Keynote tot programma. De workshops zijn georganiseerd rondom de leeractiviteiten voorkennis activeren, instructie, oefenen, beoordelen en evalueren, zelfstandig werken, feedback en feedforward.

Programma
De workshops zijn zo opgebouwd dat er bij ieder thema aandacht is voor de online les van vandaag, maar óók voor het hybride en fysieke onderwijs van ‘morgen’. Het maken van instructievideo’s is hier een goed voorbeeld van: hoe maak je een instructievideo die echt van meerwaarde is in jouw online lessen, maar die je straks op school nog steeds effectief kan inzetten?

Door in de workshops niet alleen aandacht te hebben voor vandaag, maar ook voor de toekomst, is het congres een waardevolle energie- en tijdsinvestering van docenten.

De workshops:

Voorkennis activeren                             Welke apps en werkvormen kan je inzetten om voorkennis te activeren?
Instructie                                                 Het maken en de meerwaarde van instructievideo’s
Instructie                                                 Interactief presenteren
Oefenen (samen of individueel)           De meerwaarde van Break Out Rooms in Microsoft Teams
Oefenen (samen of individueel)           Activerende (digitale) werkvormen
Beoordelen / evalueren                        Leerdoelen en succescriteria
Beoordelen / evalueren                        Rubrics in Microsoft Teams
Beoordelen / evalueren                        Formatief evalueren met RTTI
Zelfstandig werken                                Gedifferentieerd werken met studiewijzers en -planners
Zelfstandig werken                                Zelfsturend leren (eigenaarschap)
Feedback / feedforward                       (Digitaal) feedback geven aan leerlingen
Feedback / feedforward                       Peerfeedback

(Titels onder voorbehoud.)
Meer over het programma en de inhoud van de workshops vind je hier: academy4learning.nl/congres

Oog op de toekomst
Het onderwijs heeft een enorme transitie doorgemaakt in het laatste jaar. Dat heeft scholen en docenten prachtige kansen gebracht en tegelijkertijd voor forse uitdagingen gesteld. De transitie is nog in volle gang. Met dit congres wil Academy4Learning positief bijdragen en de blik vooruit richten. We willen docenten voorbereiden op het onderwijs van nu én straks. Van een noodsituatie naar gedegen blended learning.

Namens een onderwijsinstelling meerdere docenten tegelijk aanmelden? Neem dan even contact op via info@academy4learning.nl 0f 088 40 50 570. Liever een congres binnen de eigen stichting of school? Dat kan! Neem gerust contact met ons op.