Les moeten geven op afstand heeft veel gevraagd van docenten. En dat doet het nog steeds. Nu uitdagingen op het gebied van digitale vaardigheden en alternatief lesgeven enigszins het hoofd geboden zijn, dient de volgende grote uitdaging zich al weer aan. Want hoe geef je les aan een klas leerlingen waarvan de ene helft in het lokaal zit en de andere helft thuis aan de keukentafel? Daar zijn nog niet echt handleidingen voor. Onderwijs anno nu vraagt ongelooflijk veel flexibiliteit van docenten. En biedt tegelijkertijd geweldige kansen en leermomenten. Opleidingsinstituut Academy4Learning ontwikkelde hierom de vragenlijst Afstandsonderwijs in Beeld.

Échte ervaringen van docenten
Deze vragenlijst helpt om geen aannames te doen over die kansen en waardevolle leermomenten, maar om te leren van de échte ervaringen van docenten. In de vragenlijst ligt de nadruk op de lerende houding van docenten en de schoolcultuur. Het steeds aanpassen aan nieuwe situaties en uitdagingen vraagt een lerende houding van zowel docenten als de schoolleiding. Zo’n lerende school betekent dat medewerkers binnen de school leren van elkaar, ervaringen uitwisselen en samen richting bepalen.

Plannen en vervolgstappen
De uitkomsten van het onderzoek Afstandsonderwijs in Beeld biedt scholen input om (school)plannen te maken, vervolgstappen te zetten en docenten te faciliteren in de ontwikkeling die gestart is. Over geweldige kansen gesproken. Met dit onderzoek maken we, in dit wel heel turbulente onderwijsjaar, een pas op de plaats en meten we wat lesgeven op afstand docenten heeft gebracht.

Het onderzoek bestaat uit de volgende elementen.

  • De lerende houding van docenten
  • De lerende schoolcultuur; kennisdeling binnen en door de school
  • Wat er gebeurt in de lessen op afstand; digitale didactiek en invulling lesfasen
  • De toekomst: hoe verder tijdens en na Corona
  • Beleving en geleerde lessen

Benieuwd naar enkele voorbeeldvragen? Die vind je hier >>

Wil je met jouw schoollocatie meedoen aan dit onderzoek?
Dat kan! Wil je eerst nog wat meer weten? Dat kan natuurlijk ook. In beide gevallen kan je contact opnemen met de adviseurs van Academy4Learning:
Hadewych Derksen: Hadewych.Derksen@academy4learning.nl  of via 06 13 18 06 52
Anna-Sophie de Lugt: Anna-Sophie.deLugt@academy4learning.nl of via 06 30 53 14 02

Afstandsonderwijs in Beeld wordt afgenomen per schoollocatie. Academy4Learning biedt de vragenlijst inclusief het adviesrapport in juni kosteloos aan.